Dawno nie jadłam cheesecake, a bardzo dawno nie piekłam ! Może 4 lata, bo ostatnio to było jak mieszkałam w Lyonie (Francja).
Ale przepis miałam zapisany i sobie czekał do dziś.
Cheesecake się mieni troszkę od sernika, w tym że jest inny ser, i jest bardziej kremowy. Lubię go właśnie przez jego konsystencje, rozpuszcza się w buzi; i jakoś kojarzy mi się z jesienią i zimą.
Można zrobić go na mnóstwo sposobów. Dzisiaj, podaję wam sernik z malinami.
Będziecie potrzebować :
Na spód ciasta:
80g masła
200g ciastek Speculoos
Na masę:
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
120g cukru
1kg serka Philadelphia
200g malin
i dżem malinowy
Co zrobić:
Nagrać piekarnik na 180`C.
Zmiksować ciastka do otrzymać pudru, i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć blachę, dobrze ubić i piec 10min.
Wymieszać ser Philadelphia z cukrem, jajkami i, wanilią. Wyłożyć dżem malinowy na spodzie ciasteczkowym. Następnie, wylać masę.
Piec między 25 a 35min w zależności od tego jak lubicie wasz cheesecake. Tym mniej pieczemy cheesecake, tym bardziej będzie kremowy; a tym bardziej pieczemy, tym bardziej będzie kruchy.
Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Jak wyjmiecie ciasto z lodówki, udekorować cheesecake malinami.
I degustować :-)
Proste nie ?
Znacie, lubicie cheesecake ? Wolicie nasz polski sernik czy cheesecake ?
U mnie zależy na co mam ochotę, nieraz na sernik, a nieraz na cheesecake.
Ale ogólnie wolę nasz sernik.
Do następnego :-)
Dominika
Wygląda pysznie, chętnie wypróbuje Przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszny to jest :-) Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu, jest łatwy i szybki. Przyjdż powiedzieć jak ci wyszło jak zrobisz :-)
Usuńxo
Chyba znalazłam juz przepis na urodziny ��
OdpowiedzUsuń